vrijdag 16 oktober 2009

toneel in de galerie a.s. 22 oktober

“MIRAD, EEN JONGEN UIT BOSNIË”
HET BESTE NEDERLANDSE TONEELSTUK ALLER TIJDEN
HERNOMEN DOOR THEATERZANGGROEP S A S

Het professionele Nederlandse theatervakblad TM (Theatermaker) hield dit jaar een enquête onder haar lezers naar het Beste Toneelstuk Aller Tijden. De winnaar werd “Wachten op Godot” van Samuel Beckett, vóór “Wie is er bang voor Virginia Woolf” van Albee en “Hamlet” van Shakespeare.
De eervolle vierde plek, en daarmee het beste Nederlandse stuk aller tijden, is voor de indrukwekkende tekst die Ad de Bont in de Jaren Negentig schreef over de oorlog in voormalig Joegoslavië “Mirad, een jongen uit Bosnië”.

In 1995 speelde de Limburgse theatergroep SAS meer dan honderd voorstellingen van dit aangrijpende stuk door heel Limburg. Veel van die uitvoeringen vonden destijds plaats op scholen, want het stuk is ook uitermate geschikt voor jeugdige kijkers v.a. ± 12 jaar. De krant kopte destijds: “Jeugd luistert ademloos naar verhaal vluchteling” en “toneelstuk Mirad indrukwekkend”.

Het feit dat MIRAD, EEN JONGEN UIT BOSNIË onder de Nederlandse beroepstheatermakers als Beste Nederlandse Tekst Aller Tijden uit de bus is gerold, heeft Theatergroep SAS geïnspireerd om deze prachtige tekst opnieuw onder de aandacht van belangstellenden te brengen. Daartoe biedt het gezelschap de tekst als een zogenaamde reading aan. Dat houdt in dat het stuk al vertellend wordt gespeeld, met het tekstboek binnen handbereik.

Het stuk vertelt de geschiedenis van de 14-jarige Bosnische jongen Mirad. Hij heeft in de oorlog zijn zusje en zijn vader veloren en komt na omzwervingen in een Nederlands opvanghuis terecht. Van daaruit vlucht hij uiteindelijk opnieuw om zijn moeder te gaan zoeken die in Sarajevo is achtergebleven,.

De tekst bestaat uit dialogen, brief- en dagboekfragmenten en wordt gelezen en gespeeld door twee acteurs in de rollen van Mirads’ oom en tante, die zelf ook als vluchteling in ons land terecht gekomen zijn.

• SAS speelt het stuk op
22 oktober in galerie Norbert Dabekaussen Sittard, 20.30 uur


We hebben plaats voor maximaal 35 personen.
De entreeprijs is € 7,50 inclusief een drankje na afloop.
Het is verstandig om vooraf per email te melden als u wil komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten