donderdag 10 december 2009

Hij blijft indrukwekkend

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag gezegd dat anderen de Nobelprijs voor de Vrede, die hem donderdag is uitgereikt, mogelijk ''meer verdienen''.
Hij zei dat tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Noorse premier Jens Stoltenberg.

Obama ontving zijn prijs donderdag in het stadhuis van de Noorse hoofdstad Oslo. Hij krijgt de prijs voor onder meer zijn inzet om de spanningen en conflicten in de wereld te verminderen en om zijn streven naar een kernwapenvrije wereld. Hij zei de prijs met ''grote dankbaarheid en nederigheid'' in ontvangst te nemen.

Verrast
Obama herhaalde nog eens verrast te zijn dat de prestigieuze prijs aan hem is toegekend. Hij beloofde zich te blijven inzetten voor duurzame vrede en veiligheid in de wereld, stabilisatie van Afghanistan, aanpak van de klimaatverandering en terugdringing van het aantal kernwapens in de wereld.

''Het doel is niet om een wedstrijd te winnen wie het populairst is of om een onderscheiding te krijgen, zelfs niet zo'n prestigieuze als de Nobelprijs voor de Vrede. Het doel is om Amerika's belangen te bevorderen'', zei de president.

Mandela
Obama begrijpt dat zijn prestaties niet in de dezelfde categorie horen als die van eerdere Nobelprijswinnaars als Nelson Mandela en Moeder Teresa, liet woordvoerder Robert Gibbs van het Witte Huis woensdag weten aan de vooravond van de prijsuitreiking in Oslo.

Kritiek
De toekenning van de Nobelprijs in oktober aan Obama leidde tot kritiek, omdat hij nog maar kort in functie is. Het Noorse Nobelprijscomité verdedigde zijn besluit door te stellen dat niemand dit jaar meer voor de vrede gedaan heeft dan hij.

De uitreiking komt ook kort nadat Obama heeft aangekondigd 30.000 extra militairen naar Afghanistan te sturen.

In zijn toespraak zei Obama dat oorlog soms gerechtvaardigd is '' vooral om humanitaire redenen'' en riep op tot strenge maatregelen tegen landen die de internationale wetgeving schenden, zoals Iran en Noord-Korea.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten